Activiteiten & Buddies

Er zijn volop mogelijkheden voor sociale contacten! Deze initiatieven hebben bijvoorbeeld betrekking op sport, activiteiten voor kinderen en volwassenen, sociale netwerken voor nieuwkomers en websites die ‘buddies’ matchen met vluchtelingen uit Oekraïne.

 • Buddies

  NLvoorelkaar

  Op ons platform verbinden we iedereen die iets wil betekenen met iedereen die iets nodig heeft. Van de buuf op de hoek, lokale of nationale stichting tot bedrijf en overheid.

  Op het platform kan men hulpvragen stellen die we actief matchen met onze community van ongeveer 170.000 vrijwilligers. Ook kunnen vluchtelingen hier een hulpvraag op plaatsen en kunnen mensen die willen helpen een aanbod plaatsen waar actief op gereageerd kan worden door iedereen die op zoek is naar hulp zoals een buddy, vriendschap of taalmaatje. Kijk hier voor het aanbod in Apeldoorn.

  Nederlands leren

  Bij ‘Het Begint met Taal’ kun je terecht voor een vrijwillige taalcoach (1-op-1 of in een groepje) in heel Nederland. Een taalcoach zal Nederlands met je oefenen als ‘taalmaatje’ in een taalcafé of online. Taalcoaching is voornamelijk bedoeld om mee te kunnen doen in de samenleving.

 • Activiteiten
  Ukrainians for Dinner

  Ukrainians for Dinner biedt jou de mogelijkheid om bij Nederlanders thuis op bezoek te gaan, samen gezellig te koken, kletsen en eten. Zo kun je toch even wat warmte ervaren in een huiselijke omgeving.

 • Vrije tijd en sporten

  Ben je op zoek naar leuke bezigheden in je vrije tijd? Op deze pagina vind je meer informatie.

  Oekraïense Boeken Lezen

  In samenwerking met de Nederlandse bibliotheken, biedt Odilo een gratis app met meer dan 3000 e-books, luisterboeken en leermogelijkheden, in het Oekraïens en Engels. Voor kinderen zijn er ook boeken. De app is te downloaden voor IOS en Android.

  Ga naar website

  (Lokale) Bibliotheken

  In Nederlandse bibliotheken is een groot aanbod van lees-, leer-, en hulpmiddelen voor vluchtelingen uit Oekraïne.Zo zijn er gratis fysieke en digitale leesmaterialen of taalhulp. Ook voor een rustige werk- en studieplek kan je terecht in de bibliotheek. Bij de Apeldoornse bibliotheek kun je navraag doen over de mogelijkheden of bezoek deze website voor meer informatie.

  Ga naar website

  • CSV Apeldoorn voetballen op woensdagmiddag
   CSV Apeldoorn biedt de mogelijkheid aan om op woensdagmiddag mee te komen voetballen. Kijk hiervoor op de website van CSV Apeldoorn of stuur ze een email: info@csvapeldoorn.nl
  • Gratis Karatetrainingen SKVE voor Oekraïense vluchtelingen
   SKVE biedt gratis karatetrainingen aan. Voor meer informatie, kijk op hun website.
  • Gebruik van gymzaal op het Jacobus Fruytierschool
   Indien u gebruik wilt maken van de gymzaal van de Jacobus Fruytier School, neem dan contact met hen op. Hier de link naar hun website.
  • Tennissen op tennisclub De Sprenkelaar.
   Indien u gebruik wilt maken van de tennisbanen van Tennisclub De Sprenkelaar, dan kunt u contact opnemen. De contactgegevens staan op deze website.
  • Tennisclub Vego
   Op aanmelding organiseert tennisclub Vego een activiteit speciaal voor vluchtelingen. Neem contact met hen op via hun website.
  • Dio Ugchelen
   Dio in Ugchelen organiseert dans, gymnastiek, streetdance en judo-sessies. Neem contact met hen op via hun website.
  • WWNA voetbal
   WWNA verzorgt middagen door middel van sport en spel. Neem contact op via hun website.
  • KDO
   Verzorgt dans, turnen, trampolinespringen, freerunnen en gymnastiek. Neem contact op via hun website.
  • The Gym.
   The Gym verzorgt kickbokslessen voor vluchtelingen. Neem contact op via hun website.
  • Sportservice Apeldoorn
   Sportservice Apeldoorn biedt activiteiten voor vluchtelingen aan. Inclusief begeleiding en materiaal. Neem contact op via hun website.
 • Online media

  Er zijn verschillende groepen opgericht op sociale media – Facebook, Viber, WhatsApp en Telegram – om vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland te helpen.

  Telegram-kanaal voor vluchtelingen
  Via dit Telegram-kanaal worden er dagelijkse updates, nieuws, tips en informatie gedeeld over je verblijf in Nederland.

  Facebookgroep voor vluchtelingen
  In deze Facebook-groep helpen vluchtelingen uit Oekraïne elkaar met vragen over het vinden van werk, huisvesting, onderwijs en andere relevante informatie.

  Net in Nederland
  Net in Nederland is een online platform voor nieuwkomers. Het platform helpt nieuwkomers met filmpjes en verhalen om hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving. De verhalen gaan over geschiedenis, cultuur en maatschappij.

  Ga naar website

  BNR Podcast
  De podcast “Ukrayina” biedt jou praktische informatie over het leven in Nederland in het Russisch, Oekraïens en Engels. In deze podcast beantwoordt Victoria Koblenko praktische vragen zoals het zoeken van een baan en het aanvragen van een BSN-nummer. Ben je benieuwd? Klik dan op de onderstaande link op om de podcast te beluisteren.

  Ga naar website