Geld

Op deze pagina lees je hoe je geld wisselt en een bankrekening opent.

 • Geld wisselen

  Kunnen Oekraïense vluchtelingen contant geld dat zij bij zich hebben omwisselen naar euro’s?

  Vanaf 15 juni 2022 kunnen vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit eenmalig maximaal 10.000 contante hryvnia omwisselen (circa 310 euro). Zij kunnen daarvoor terecht bij vestigingen van GWK Travelex. Deze regeling geldt in eerste instantie voor 3 maanden en loopt tot 15 september 2022.

  Welk geld kunnen zij inleveren?

  Het gaat alleen om bankbiljetten van UAH 100 of hoger. Hryvnia-munten worden niet geaccepteerd.

  Wie kan van deze regeling gebruik maken?

  Personen van 18 jaar of ouder die in het bezit zijn van:

  • een geldig Oekraïens paspoort of identiteitsbewijs, of:
  • de Oekraïense nationaliteit en een Nederlands vreemdelingen- of verblijfsdocument, of:
  • een ongeldig Oekraïens paspoort of identiteitsbewijs, voorzien van een geldigheidssticker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

  Moet ik me identificeren bij GWK Travelex?

  Ja, om Oekraïense contant geld te kunnen wisselen, moeten mensen zich kunnen identificeren met een van de bovenstaande identificatiemiddelen.

  Zoek via onderstaande website naar een vestiging van GWK Travelex bij jou in de buurt.

  Ga naar website

  Is het mogelijk om meerdere keren de maximale hoeveelheid geld in te wisselen?

  Mensen van 18 jaar of ouder kunnen eenmalig maximaal 10.000 contante hryvnia omwisselen (circa 310 euro).

  Mijn Oekraïense paspoort of identiteitsbewijs is verlopen, kan ik dan ook gebruik maken van de regeling?

  Dit kan alleen als je een sticker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hebt gekregen. Omdat er in dat geval extra handelingen moeten worden verricht bij het inwisselen, kun je dan alleen tussen 8:00 en 18:00 terecht bij een vestiging van GWK Travelex. Let op: de openingstijden kunnen verschillen per vestiging. Zie de website van GWK Travelex voor meer informatie over de openingstijden.

  Zijn er kosten verbonden aan het omwisselen?

  Nee, het omwisselen is gratis voor mensen die in aanmerking komen voor deze regeling.

  Staat de koers waartegen het geld wordt omgewisseld vast?

  Nee, met de Oekraïense centrale bank is de afspraak gemaakt dat zij per week de wisselkoers kunnen vaststellen. Op dit moment is de koers ongewijzigd gebleven ten opzichte van de start van de regeling. 10.000 Oekraïense hryvnia staat dus nog gelijk aan circa 310 euro.

  Is er genoeg geld beschikbaar voor alle Oekraïners in Nederland om hier gebruik van te maken?

  De Nederlandse regering houdt er rekening mee dat maximaal 75.000 Oekraïners in Nederland van deze regeling gebruik willen maken. Omdat de ervaringen in Polen leren dat op dit moment 10 procent gebruik heeft gemaakt van een vergelijkbare regeling, verwacht de Nederlandse regering dat dit voldoende is.

  Ga naar website

  Waar kan ik terecht voor vragen?

  Neem contact op met een vestiging van GWK Travelex bij jou in de buurt.

 • Bankrekening openen

  Hier vind je informatie over hoe je een betaalrekening opent.

  Betaalrekeningen voor vluchtelingen uit Oekraïne

  Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen een bankrekening openen op vertoon van een Oekraïens biometrisch paspoort of identiteitsbewijs. Bij bijna alle banken heb je daarnaast ook een burgerservicenummer (BSN) nodig. Ook hebben vluchtelingen een (verblijfs)adres, telefoonnummer en e-mailadres nodig. Bij een betaalrekening hoort een IBAN, een betaalpas en de mogelijkheid om (internationale) bankzaken te regelen via internetbankieren. Via de website van Betaalvereniging Nederland kun je zien welke banken dit aanbieden voor vluchtelingen uit Oekraïne en wat de voorwaarden zijn. Deze banken hebben de regels en richtlijnen voor het verstrekken van betaalrekeningen aan vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijk versoepeld. Zie voor meer informatie over het openen van een bankrekening:

  Ga naar website

  Aanbieders van betaalrekeningen

  De volgende banken bieden een betaalrekening aan voor vluchtelingen uit Oekraïne:

  • ABN Amro
  • Bitsafe: Alleen een Oekraïens ID/paspoort of een Oekraïens rijbewijs is vereist. Je hebt dus geen BSN nodig.
  • Bunq: Je BSN hoeft pas na het openen van een bankrekening te worden aangeleverd. Bunq heeft ook mogelijkheden voor Oekraïners om een betaalrekening te openen met een afwijkend identiteitsbewijs.
  • ING
  • Rabobank (Hier kun je ook een rekening openen met een geldig of verlopen paspoort van een ander land samen met een Oekraïense verblijfsvergunning die geldig was op 24 februari 2022)
  • Regiobank
  • SNS Bank
  • Triodos Bank

  Een uitgebreider overzicht van alle verschillende aanbieders van betaalrekeningen vind je op deze website van de gemeente Amsterdam (Engelstalig):

  Ga naar website

  Betaalrekening afwijkend identiteitsbewijs

  Als je een Oekraïener bent zonder geldig identiteitsbewijs, of een andere nationaliteit hebt, zijn er enkele specifieke mogelijkheden om een betaalrekening te openen. Bekijk hoe je een betaalrekening opent met een afwijkend identiteitsbewijs.

  Geld overmaken naar het buitenland

  Er zijn verschillende bedrijven die diensten aanbieden voor het overmaken van geld naar het buitenland. Twee grote internationale spelers zijn Moneygram en Western Union. Moneygram biedt momenteel gratis overschrijvingen naar Oekraïne aan.

  Ga naar website

 • Betaalrekening openen met een afwijkend identiteitsbewijs

  Betaalrekening voor Oekraïners zonder geldig identiteitsbewijs

  Er zijn enkele mogelijkheden voor Oekraïners om zonder geldig identiteitsbewijs (paspoort/ID) een betaalrekening te openenen. Er zijn op dit moment drie mogelijke oplossingen:

  • Bij Bunq kun je een bankrekening openen met een certificaat van identiteitsvaststelling, als je paspoort verlopen is of in het Cyrillisch geschreven is. Dit certificaat kan aangevraagd worden bij de Oekraïense ambassade in Den Haag. Als je een betaalrekening wil openen, moet je je persoonlijk melden met dit certificaat en je (verlopen) paspoort bij het mobiele Bunq-team. De locaties en data waarop het Bunq-team aanwezig is, worden binnenkort door Bunq bekend gemaakt. Kijk voor verdere informatie op de website van Bunq.
  • Bij Bitsafe kun je een bankrekening openen met een geldig Oekraïens rijbewijs in plaats van bijvoorbeeld een paspoort. Kijk voor de verdere vereisten op de website van Bitsafe.

  Daarnaast werkt de Nederlandse overheid aan een bewijs van verblijf voor Oekraïners zonder erkende en geldige identiteitsbewijzen. Dit zal een pasje zijn. Naar verwachting kunnen ze daarmee op termijn bij nagenoeg alle Nederlandse betaaldienstverleners een betaalrekening openen.

  Ga naar website

 • Verzekering

  Hier vind je informatie over de drie belangrijkste verzekeringen in Nederland.

  Aansprakelijkheidsverzekering (WA)

  Over het algemeen zijn vluchtelingen uit Oekraïne die verblijven bij een gastgezin meeverzekerd onder de aansprakelijkheidsverzekering van het gastgezin. Ze worden dan gezien als logé. Vraag dit voor de zekerheid na bij de betreffende verzekeringsmaatschappij. Ook schade aan de woning en/of inboedel moet eerst worden geclaimd bij de woonhuis- of inboedelverzekering van het gastgezin. Verzekeraars Centraal Beheer Achmea, Melior en AxaXL hebben afgesproken dat dit geen gevolgen heeft voor de premie. Als blijkt dat de schade niet wordt vergoed, kan er een claim worden ingediend bij de gemeente. Vluchtelingen die verblijven in opvanglocaties zijn verzekerd via de gemeente waarin zij in verblijven. Wel zijn hierbij voorwaarden en eigen risico’s van toepassing. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente waarin je in verblijft. Als een vluchteling permanente huisvesting heeft gevonden en in bezit is van een motorrijtuig zoals een auto of motorfiets, dan zijn zij verplicht een WA-verzekering af te sluiten.

  Zorgverzekering

  Vanaf 1 juli vallen Oekraïense vluchtelingen, die zijn ingeschreven in de BRP en een BSN hebben, onder de Richtlijn Medische zorg Ontheemden (RMO). Het is hierdoor niet meer nodig om zelfstandig een zorgverzekering af te sluiten. Meer informatie over de RMO vind je op de pagina Zorgverzekering.

  Autoverzekering

  Veel auto’s uit Oekraïne zijn alleen in Oekraïne verzekerd. In dat geval moet een aparte verzekering worden afgesloten als je met je auto in Nederland verblijft. Meer informatie vind je onder de subcategorie Auto.