Reizen

Heb je vragen over reizen binnen Nederland of binnen Europa? Op deze pagina vind je informatie over het reizen naar Nederland, het openbaar vervoerssysteem binnen Nederland, auto’s en hulp bij terugkeer naar het eigen land.

  • Reizen van en naar Nederland

    Mogen Oekraïners reizen in de vrije termijn?

    Oekraïners met een biometrisch paspoort kunnen vrij reizen naar Nederland en zonder verblijfsvergunning 90 dagen in Nederland blijven. Dit is de vrije termijn. Reizen naar andere EU-landen kan als je nog in je vrije termijn zit. Je mag dan maximaal 90 dagen binnen een periode van 180 dagen in de Europese Unie zijn. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om in een ander EU-land bescherming te zoeken. Is je vrije termijn afgelopen en heb je nog geen bewijs van verblijf? Je mag dan reizen en terugkomen naar Nederland, maar dit is wel op eigen risico. De IND geeft je geen visum om terug te reizen naar Nederland. Mogen Oekraïners reizen in de vrije termijn?

    Ga naar website

    Mogen Oekraïners reizen zonder bewijs van verblijf?
    Als je vrije termijn is afgelopen en je hebt nog geen bewijs van verblijf, dan reis je op eigen risico.

    Als je een geldig biometrisch paspoort met een bewijs van verblijf hebt, dan mag je als Oekraïner reizen binnen de Europese Unie. Ook mag je op en neer naar Oekraïne reizen. Dit bewijs kan je nu nog niet ophalen. Let op: krijg je een pasje in plaats van een sticker als bewijs van verblijf? Dan kan je hiermee niet reizen. Dit pasje is geen reisdocument.

    Ga naar website

    Mogen Oekraïners reizen buiten de EU?

    Buiten de EU reizen is op eigen risico. Je krijgt geen visum van de IND om terug te reizen naar Nederland. Ook niet als je straks een bewijs van verblijf hebt.

    Ga naar website

    Mogen niet-Oekraïners reizen?

    Heb je een andere nationaliteit dan de Oekraïense? Dan is reizen binnen en buiten de EU op eigen risico. De IND geeft je geen terugkeervisum, waarmee je kan aantonen dat je weer in Nederland mag zijn. Ook niet als je straks een bewijs van verblijf hebt.

    Ga naar website

    Mogen vluchtelingen uit Oekraïne vanuit een ander EU-land naar Nederland reizen?

    Als vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijke bescherming genieten, worden zij niet teruggestuurd naar een ander EU-land waar zij eerder verbleven. Oekraïners die voor 27 november 2021 al in een ander EU-land waren en pas daarna naar Nederland zijn gereisd, moeten waarschijnlijk wél terugkeren naar het EU-land waar zij eerder verbleven.

    Wat zijn de gevolgen van reizen zonder bewijs van verblijf?

    Als je nog geen bewijs van verblijf in Nederland hebt, raden wij aan om, indien mogelijk, niet naar het buitenland te reizen. Er zijn berichten dat sommige Oekraïners die voor een kort bezoek teruggegaan zijn naar Oekraïne zonder bewijs van verblijf in Nederland bij de grens van Polen worden tegengehouden.

    Wat zijn de gevolgen van reizen voor het ontvangen van leefgeld en onderdak?

    Het kan verschillen per gemeente wat de consequenties zijn van een tijdelijk verblijf in het buitenland voor het ontvangen van leefgeld en opvang bij terugkeer in Nederland. Vraag bij de gemeente waar je ingeschreven staat voor meer informatie.

    Kan ik een reisverzekering afsluiten in Nederland?

    Ja dat kan. Als je bent ingeschreven in de BRP en een zorgverzekering hebt afgesloten kan je meestal een reisverzekering afsluiten. Let wel op dat de voorwaarden voor het afsluiten van een reisverzekering per verzekeringsmaatschappij kunnen verschillen. Wil je een reisverzekering afsluiten? Neem dan contact op met een gewenste verzekeringsmaatschappij voor de specifieke voorwaarden.

    Wat zijn de coronaregels voor inreizenden?

    Een bewijs dat je bent gevaccineerd tegen COVID-19 of een negatieve test zijn geen vereisten om Nederland binnen te komen. Luchtvaartmaatschappijen kunnen wel een test- en/of vaccinatiebewijs eisen.

  • Paspoort

    Paspoort aanvragen

    Als je een paspoort wil aanvragen, dan moet dat bij de consulaire dienst van de Oekraïense ambassade in Nederland. Hiervoor moet je een afspraak maken bij de ambassade. Zie voor verdere informatie het vastgezette bericht (in het Oekraïens) bovenaan de Facebook-pagina van de Oekraïense ambassade.

    Paspoort verlengen

    Bij de Oekraïense ambassade kan je ook je paspoort verlengen. Daarvoor ga je naar de bezoekuren van de ambassade. Deze dienst is gratis. Zie voor verdere informatie het vastgezette bericht (in het Oekraïens) bovenaan de Facebook-pagina.

  • Reizen binnen Nederland

    Nederland heeft een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer. Onderstaande diensten kunnen je helpen je weg te vinden in Nederland, per bus, tram of trein. Over het algemeen heb je maar één OV-kaart nodig, waarmee je bij elke vervoerder kunt in- en uitchecken. Er zijn speciale regelingen voor vluchtelingen uit Oekraïne, zoals hieronder beschreven. Op Expatica vind je alvast een korte introductie van het openbaar vervoer in Nederland.

    Beëindiging vrij reisrecht lokaal openbaar vervoer

    Vanaf 1 juni 2022 vervalt de tijdelijke regeling voor het lokale OV voor vluchtelingen uit Oekraïne. Je mag dan niet meer gratis reizen op de dag van aankomst en je moet dus een geldig vervoerbewijs aanschaffen. Dit doe je door een kaartje te kopen bij de vervoerder of een OV-chipkaart aan te schaffen, zie het kopje “Aanvragen OV-chipkaart”. Als scholier of student kan je eventueel een aanvraag doen voor gratis vervoer, neem hiervoor contact op met de gemeente waar je verblijft. Let op: gratis inreizen naar Nederland mag nog wel met de treinen van de NS, zie onderstaand kopje.

    Ga naar website

    Reizen met de trein (NS)

    Op de dag van aankomst In Nederland kun je gratis reizen met de treinen van de NS. Dit kan op vertoon van je Oekraïense identiteitsbewijs en een Duits, Belgisch, Frans of Oostenrijks vervoerbewijs dat niet ouder is dan 24 uur. Met dit bewijs kun je een gratis dagkaart ophalen bij de Tickets en Service-balies op de (grotere) treinstations van NS.

    Als je in Nederland wilt reizen met de trein, biedt de NS verschillende abonnementen aan. Hiermee kun je bijvoorbeeld met korting reizen. Op de website van de NS kun je een abonnement bestellen.

    Ga naar website

    Reizen met de OV-chipkaart

    Met de OV-chipkaart kun je met al het openbaar vervoer reizen door Nederland. Je kunt de OV-chipkaart kopen op stations, in verschillende winkels en supermarkten, maar ook online. Meer informatie over het aanvragen van de kaart vind je op deze website.

    Ga naar website

    Kinderen, jongeren en ouderen in het OV

    Voor kinderen tussen de 4 en 11 jaar geldt dat zij met een OV-chipkaart gratis met de trein reizen via de Kids Vrij-regeling. Hiervoor is het aanschaffen van een OV-chipkaart verplicht. In de rest van het OV (bus, tram, metro) krijgen ze 34% korting. Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis in al het OV.

    Jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen buiten de spits met korting met de trein reizen met de Jongeren Dagkaart. Deze Dagkaart kost €7,60 en is exclusief te koop in de NS-app. In de rest van het OV betalen zij hetzelfde als volwassenen.

    Ouderen (65+) krijgen geen korting in de trein, maar wel in het overige openbaar vervoer. Net als kinderen tussen de 4 en 11 jaar krijgen zij 34% korting.

    Meer informatie over korting in het OV vind je op de website van de OV-chipkaart.

    Reisplanner 9292

    Op de website van 9292 kun je uitzoeken hoe je met het openbaar vervoer op je bestemming komt. Vul je huidige locatie en de gewenste bestemming in, en de service laat je zien welke bus, tram, of trein je moet nemen. 9292 is ook beschikbaar als app voor op je smartphone.

    Ga naar website

    Fietsen

    Fietsen kun je gemakkelijk huren bij de NS. Dit is mogelijk bij veel treinstations. Je betaalt hiervoor €4.15 per fiets per 24 uur. Meer informatie hierover vind je op de site van NS. Daarnaast kun je een tweedehands fiets kopen via online marktplaatsen of Facebookgroepen.

    Ga naar website

  • Auto

    Vanwege de ingewikkelde juridische positie van vluchtelingen uit Oekraïne is nog veel onduidelijk rondom auto’s en verzekeringen. Het is mogelijk dat de regels omtrent aansprakelijkheidsverzekeringen nog worden aangepast. We raden aan om de ontwikkelingen nog even af te wachten en bij problemen contact op te nemen met de verzekeraar.

    Autorijden in Nederland

    Op deze website vind je informatie over de geldigheid van je buitenlands rijbewijs, wegenbelasting, verzekeringen, verkeersregels en parkeren in Nederland.

    Ga naar website

    Autoverzekering

    Wat betreft de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering geldt dat sommige auto’s uit Oekraïne alleen in Oekraïne verzekerd zijn. Vluchtelingen die met hun eigen auto naar Nederland zijn gekomen, moeten in dat geval een aanvullende verzekering afsluiten. Verzekeraar de Vereende heeft hiervoor een verzekeringsoplossing in de vorm van een Korte Termijn Verzekering, waarbij je een WA-dekking krijgt voor maximaal 3 maanden.

    Daarnaast biedt Allianz een gratis kortlopende verzekering voor vluchtelingen uit Oekraïne in verschillende doorreislanden in Europa. Voor vluchtelingen is het soms ook mogelijk om contact op te nemen met hun eigen (of een andere) verzekeraar in Oekraïne. Een aantal Oekraïense verzekeraars is nog actief. Zij kunnen verzekeringen uitgeven met een dekking voor heel Europa en tegen een gunstiger tarief. Ook kunnen aflopende verzekeringen mogelijk nog worden verlengd. Zie de onderstaande website voor meer informatie.

    Ga naar website

    Oekraïens rijbewijs omwisselen

    Helaas is het niet mogelijk om een Oekraïens rijbewijs om te wisselen voor een Nederlands rijbewijs. Wel kun je als vluchteling met een Oekraïens rijbewijs 185 dagen autorijden in Nederland. Na deze periode moet je bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) opnieuw een examen afleggen om het Nederlandse rijbewijs te behalen. Het is ook niet mogelijk om in Nederland een oud Oekraïens rijbewijs te vervangen voor een nieuw Oekraïens rijbewijs.

    Ga naar website

    Belasting over motorrijtuigen

    Heb je je auto meegenomen van Oekraïne naar Nederland? Op de site van de belastingdienst vind je alle informatie over de regels voor de belastingen en je motorrijtuig met een buitenlands kenteken.

    Ga naar website

    Verkeersregels

    Het is belangrijk dat je weet hoe je in Nederland in verkeerssituaties moet handelen om ongelukken te voorkomen. In dit PDF-document vind je de verkeersregels en -borden in een handig overzicht.